Singalees » Specials » Elfstedentocht

De Elfstedentocht: de mystiek van de Elfstedentocht

Als er maar enigszins sprake is van een Elfstedentocht dat staat heel Nederland op zijn kop. Ze zeggen dat het heel Friesland is, maar de Friezen zijn over het algemeen vrij nuchter over de Elfstedentocht hoewel ze er wel alles aan zullen doen om hem door te laten gaan. Onduidelijkheid over hoe te starten is er nog altijd. Mensen denken dat je "zomaar even mee kunt rijden".

Elfstedentocht wordt niet zomaar verreden

De Elfstedentocht gaat pas door als de Vereniging heeft gezegd dat het veilig is. Elke keer weer wordt er met argusogen naar de verrichtingen gekeken van deze wijze heren die dagelijks het ijs meten en kijken of zo'n tocht met 16.000 deelnemers wel vertrouwd kan worden verreden. Soms gaat het dagenlang nergens anders over dan over de Elfstedentocht. Velen beweren al dat hij doorgaat, er worden hele camera'en tv-teams gestationeerd in de provincie waar anders geen kop wil komen omdat het daar toch allemaal "boeren" zijn en het wereldnieuws lijkt alleen te bestaan uit de vraag of hij doorgaat of niet.

Friezen zeggen niet snel dat de Elfstedentocht doorgaat

De Friezen blijven daar altijd vrij nuchter onder, maar ze werken wel als gekken aan het realiseren van de tocht. Zonder daarvoor iets te krijgen, let wel, want dat is nu eenmaal de Friese volksaard.

It giet oan

In een winter waarin het hard vriest is het steeds opnieuw wachten op de legendarische woorden: It giet oan. Henk Kroes sprak die legendarische woorden en sindsdien kent iedereen ze eigenlijk wel. Maar Het gaat niet zomaar oan. Ondanks het feit dat het risico voor de deelnemers zelf is, wil de organisatie natuurlijk pas van start gaan als er weinig risico's zijn. Een vuile winter bijvoorbeeld is zo'n risico. Daarbij is het ijs niet te vertrouwen. Maar er zijn veel meer redenen waarom de tocht der tochten echt niet door kan gaan. De redenen waarom de Elfstedentocht vaak niet doorgaat, zijn in deze special te lezen. Naast een te dunne ijslaag, is dat vaak dat er op bepaalde plekken niet zulke grote aantallen mensen op het ijs kunnen. Want het gaat niet alleen om de deelnemers, ook de toeschouwers zijn een factor van belang.

Een nieuw elfstedenkruisje: het elfstedenkruisje is nieuw

Toen in 2012 de kans om een Elfstedentocht te verrijden groter leek dan anders, werd niet echt heel erg bekend dat er een nieuw Elfstedenkruisje was ontworpen. Het oude exemplaar had plaatsgemaakt voo…

Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelf

Vanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moeten tekenen voor het feit dat er op eigen risico wordt gereden. Het bestuur van de…

Henk Kroes – ijsmeester en voorzitter Elfstedenvereniging

Wie Elfstedentocht zegt, noemt in één adem Henk Kroes. Eerst ijsmeester, daarna voorzitter van de Vereniging Friesche Elfsteden. In 2007 nam Henk Kroes afscheid van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes…
Waarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaat

Waarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaat

Dooi, harde wind en sneeuw zijn vaak de oorzaken waarom de Elfstedentocht niet doorgaat of op het laatste moment wordt afgeblazen. In flink wat jaren ging de Tocht der Tochten dan toch niet door. Maar…
Gepubliceerd door Singalees op 09-02-2012, laatst gewijzigd op 29-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.