Singalees » Specials » Reukvermogen

Reukvermogen, wat geur met de mens doet

Reukvermogen, wat geur met de mens doet Geuren kunnen mensen zomaar ineens jaren terug brengen in de tijd. Maar iemand die helemaal niet kan ruiken ontbeert dat. Wat betekent geur voor de mens? En wat als die geur er niet is? Alles over geuren en ruiken.

Wat voor de een lekker ruikt, stinkt voor de ander

Je hebt lekkere geuren en vieze luchten. De eerste valt onder de positieve categorie, de tweede vinden mensen vaak wat minder prettig. Toch heeft het opsnuiven van minder lekkere geuren ook zo z'n voordelen. Iemand kan er mee onderscheiden dat er iets mis is. Dat voedsel bijvoorbeeld bedorven is of dat er brand woedt. Wie niet kan ruiken heeft die voordelen niet. Hoe is het voor die persoon om toch te eten? Lees het allemaal in deze special.

Geur wekt emoties op

Geur heeft veel te maken met emoties. Mensen herinneren zich vaak zaken aan de hand van een geur die opeens voorbij komt. Ook welbehagen heeft vaak met geur te maken. Daarom is het zo belangrijk dat mensen zelf lekker ruiken, maar ze ook in hun directe omgeving een fijne lucht ervaren.
Geen reukvermogen hebben: wat  als je niet kunt ruiken?

Geen reukvermogen hebben: wat als je niet kunt ruiken?

In Nederland zijn er zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die niet kunnen ruiken. Dat beïnvloedt hun dagelijkse gang van zaken, maar is bijvoorbeeld ook van groot belang bij het proeven van eten en drinken…

Geuren: de emotionele werking van geuren

Geuren kunnen een golf van emotie teweegbrengen. Omdat het iemand op de één of andere manier terugwerpt in de tijd. Omdat die ene geur associeert met prettige of minder prettige gebeurtenissen. En som…
Geurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijn

Geurtjes: geuren in huis bevorderen het welzijn

Een geur in huis bevordert voor veel mensen hun gevoel van welbehagen. Er zijn echter heel veel synthetische stoffen op de markt die juist helemaal niet goed zijn voor de mens. Sommige geuren voor in…
Gepubliceerd door Singalees op 19-12-2010, laatst gewijzigd op 09-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.