Rechtspraak: hoe werkt de rechtbank en het OM
De rechtspraak in Nederland regelt hoe en of mensen bestraft worden voor overtredingen en misdrijven. Maar hoe gaat een strafzaak in zijn werk en hoe werkt rechtspraak in Nederland? Wat is de rol van het O.M in de rechtspraak en wat doet de politie? En voor welke rechtbank moet je verschijnen en wat kunnen straffen zijn?
Van politie naar Openbaar Ministerie
Wie nog nooit in een rechtbank is geweest, heeft vaak geen idee hoe dat daar allemaal werkt. Dat is ook niet vreemd: het Nederlandse systeem kent diverse rechtbanken voor uiteenlopende zaken. Bovendien komt iemand die een zedendelict heeft gepleegd voor een andere rechtbank te staan dan iemand die fraude heeft gepleegd.
Opgepakt en dan?
Iemand is opgepakt door de politie. Als er voldoende gronden voor zijn om de persoon in kwestie vast te houden, dan moet bepaald worden hoe lang dat kan. Want daar zijn strikte regels voor die uiteenlopen van een aantal uren tot dagen. Om iemand nog langer vast te houden, moet er stevig bewijs liggen dat iemand echt gezien wordt als potentiele dader. In deze special staat alles over deze termijnen en hoe het Openbaar Ministerie daar mee omgaat.
De strafzitting
Is een heel traject afgesloten van opgepakt zijn, onderzoek en soms vervolgens vrijlating dan pas volgt een strafzitting. Wat kan een verdachte daarbij verwachten? En wat kan iemand die slachtoffer is van zo'n zitting verwachten? En wat kan een verdachte eigenlijk doen om hulp te krijgen? Je leest het in deze special.