Singalees » Specials » Borstkanker

Borstkanker: van bobbel naar de diagnose en behandeling

Borstkanker: van bobbel naar de diagnose en behandeling Steeds vaker krijgen vrouwen de diagnose borstkanker te horen. Maar wat betekent dat voor de behandeling? En wat kun je het beste doen bij borstkanker? Hoe overleef je de chemo bij borstkanker? En hoe doe je dat als je alleen bent? In deze speciale wordt op al deze vragen antwoord gegeven.

Bobbel in borst of onder de arm: ga ermee naar de dokter

Een bobbeltje onder de arm, een wat vreemd gevoel in de borst zelf of een tepel die een eigen leven lijkt te leven. Het kunnen allemaal signalen zijn die duiden op borstkanker. Direct naar de dokter gaan loont. Maar wat gebeurt er vervolgens als je de diagnose borstkanker hebt gekregen?

De keuzes bij borstkanker: het ziekenhuis, de behandeling

Als patiënt bevind je je in een malle molen en heb je vaak niet de rust om te kijken waar je de beste behandeling krijgt en welke keuzes je hebt. Want die keuzes heb je: het is jouw lijf. In het ene ziekenhuis wordt borstkanker namelijk heel anders behandeld dan in het andere: bij sommigen wordt eerst chemo gegeven en pas daarna geopereerd en bestraald. Zeker bij een borstsparende operatie kan dat een enorm verschil maken. Voor vrouwen is het vaak wel even slikken als ze horen dat ze eerst aan de chemo moeten, want wie weet dat er zich een tumor in haar lijf bevindt, wil die tumor er uit. Zo snel mogelijk.

Waarom eerst chemo en dan pas opereren bij borstkanker?

Waarom chemo eerst heel goed kan en zelfs hele goede resultaten heeft, daarover is in deze special informatie te vinden. Maar het hangt dan wel weer van het ziekenhuis af of er in de tussentijd ook gekeken wordt of de tumoren wel reageren op de chemo. Wie in een ziekenhuis terecht komt waar dat niet wordt gecheckt, doet er goed aan er om te vragen of naar een ander ziekenhuis te gaan. Want chemotherapie werkt niet altijd - en dat betekent dan dat iemand wel heel ziek wordt, maar het middel niets doet ter genezing. Chemo krijgen is bovendien geen pretje. De meeste vrouwen worden er doodziek van, maar ook depressie ligt op de loer. Hoe je het beste die chemokuren doorkomt, wordt beschreven in deze special. Met tips vanuit de praktijk.

Soorten borstkanker: elke soort vraagt een specifieke behandeling

Maar ook over welke soorten borstkanker er zijn wordt hier uitgebreid informatie gegeven. De ene soort is namelijk agressiever dan de andere- en vraagt om een andere behandelmethode. Ook is het belangrijk om iemand Her2 Neu positief of negatief is. Kiezen voor een goed ziekenhuis, of voor een second opinion is van het grootste belang.

De psychische kant van borstkanker

Borstkanker is niet alleen een ziekte die behandeld moet worden. Vrouwen worden door de ziekte direct geconfronteerd met hun sterfelijkheid. En is de ziekte wel onder controle, dan is er altijd die twijfel: is het niet terug. Over die kant van borstkanker, over de twijfel, het verdriet en de rouw gaat deze special eveneens.

Menopauze

Vaak wordt er niet bij stilgestaan, maar vrouwen met borstkanker die verschillende behandelingen ondergaan schieten soms van de ene week op de andere in de menopauze. Vechtend tegen wat een dodelijke ziekte kan zijn, krijgen ze dat er ook nog bij.

Bang voor kanker die terugkomt

Wie de diagnose kanker krijgt, heeft eigenlijk levenslang. Maar er altijd bij stilstaan dat de ziekte terug kan komen helpt helemaal niks. Sterker nog: kostbare momenten gaan er door verloren.

BRCA en preventief verwijderen borsten en eierstokken

Het borstkankergen BRCA (1 of 2) geeft grote kans op het krijgen van borst- en eierstokkanker. Hoeveel dat is, wordt in dit artikel duidelijk. Maar ook wat er met die kansen gebeurt als je je borsten en eierstokken preventief laat verwijderen.
Neulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemo

Neulasta bij chemotherapie: wondermiddel bij chemo

Neulasta bij chemotherapie is een soort wondermiddel bij chemo. Maar ook een heel duur wondermiddel. Wie chemotherapie ondergaat, ziet zijn weerstand behoorlijk teruglopen. Een spuitje Neulasta kan da…
Behandeling van borstkanker met uitzaaiingen in lymfeklieren

Behandeling van borstkanker met uitzaaiingen in lymfeklieren

Een vrouw of man waarbij borstkanker wordt geconstateerd met uitzaaiingen in de lymfeklieren kan op verschillende behandelmethoden rekenen in verschillende ziekenhuizen. In dit artikel doe ik uit de d…

Hoe werkt dexamethason: dexamethason bij kanker en covid-19

Dexamethason is voor mensen die aan kanker lijden een soort wondermiddel. Mensen die aan kanker lijden (zeker in de laatste fase) hebben vaak niet veel energie meer, lusten bijna geen eten meer en zie…
Borstkankergen BRCA: Hoeveel kans op kanker heb je?

Borstkankergen BRCA: Hoeveel kans op kanker heb je?

Dragers van de BRCA1 en de BRCA2 genmutatie hebben een grote kans op borstkanker. Die kans ligt zelfs tussen de 60 en 80 procent. Bovendien lopen ze ook nog een veel grotere kans op eierstokkanker. Al…
Borstkanker, voeding en alcohol: alcohol wordt afgeraden

Borstkanker, voeding en alcohol: alcohol wordt afgeraden

Dat glaasje wijn drinken om te ontspannen is wel erg lekker als je borstkanker hebt gehad. Toch is juist die drank in veel gevallen niet zo goed voor borstkanker patiënten. Het gooit namelijk de hormo…

Bang dat kanker terugkomt: hoe ga je daar mee om?

Er zullen weinig kankerpatiënten zijn die niet bang zijn voor de dag dat hun kanker weer de kop opsteekt. De paniek over wat kan komen, kan je leven behoorlijk vergallen. Omgaan met die angst is niet…

Lymfoedeem: de behandeling en zelfzorg bij lymfoedeem

Lymfoedeem ontstaat na het verwijderen van de lymfeklieren. Dat oedeem kan in een arm of een been zijn. Zelf het lymfoedeem behandelen kan tegenwoordig met tape en op andere manieren. Maar ook een goe…
Single en kanker: hoe ga je om met kanker als single mijn kijk op

Single en kanker: hoe ga je om met kanker als single

Kanker krijgen is al erg genoeg. Als je het dan ook nog eens zonder een partner moet doen, is dat extra zwaar. Zonder hulp lukt het je echter niet om de ziekte te bestrijden als je door chemo’s, opera…

Hyperthermie: hitte behandeling bij kanker

Hyperthermie is een behandelmethode waarbij kanker heel plaatselijk wordt bestreden met hitte. Het is een aanvullende behandeling, naast radio- en chemotherapie, waarbij de lichaamstemperatuur van de…

Chemokuren: hoe overleef je een chemokuur?

Hoewel er ongelofelijk veel verschillende chemokuren zijn, hebben de meesten de nodige bijwerkingen. Hoe kun je die bijwerkingen doorstaan en hoe kom je het beste door een chemokuur? Ik geef je vanuit…
Borstkanker: kies voor het beste ziekenhuis

Borstkanker: kies voor het beste ziekenhuis

Streekziekenhuizen zijn best aardig in wat ze doen, maar als je met een levensbedreigende ziekte te maken krijgt, is kiezen voor het beste ziekenhuis toch echt de enige juiste optie is mijn idee. Ik s…
Diagnose borstkanker: de vervolgonderzoeken

Diagnose borstkanker: de vervolgonderzoeken

Wie de diagnose borstkanker heeft gekregen heeft vaak het gevoel dat haar (of zijn) leven ineen stort. In een gesprek vertelt een chirurg vaak direct wat er aan de hand is. Maar dan komt er nog een he…
Van een bobbel naar opeens de diagnose borstkanker en dan? mijn kijk op

Van een bobbel naar opeens de diagnose borstkanker en dan?

Ergens in april voelde ik een bobbeltje onder mijn arm. Met mijn 48 jaar heb ik die wel vaker gehad, dus ik maakte er niet zoveel van. Maar de bobbel bleef en na zes weken ging ik naar mijn huisarts.…

MammaPrinttest kijkt of borstkanker terug komt

De MammaPrinttest geeft uitsluitsel of bij een vrouw met borstkanker die net geopereerd is en geen uitzaaiingen naar de okselklieren hebben de kanker later terugkomt. Het is een test die aan de hand v…

Kleding voor vrouwen met één borst

Lobstar-Label is een Nederlands kledingmerk dat zich speciaal richt op de vrouw die een borst is verloren door amputatie. Het is daarmee een uniek concept, omdat nergens op de wereld een merk bestaat…

Gaat vermoeidheid na borstkanker ooit weer helemaal weg

Gaat vermoeidheid na borstkanker ooit weer weg. Menig vrouw (en man) die geconfronteerd is met de ziekte en vooral de behandelingen zal zich dat afvragen. Want vooral de chemo hakt er vaak enorm in. M…
Gepubliceerd door Singalees op 27-06-2012, laatst gewijzigd op 30-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.