Ondernemer worden: wat is daarvoor nodig
Besluiten om een eigen bedrijf te starten is een hele stap. Er moet heel veel geregeld worden en er zijn de nodige valkuilen. Goed voorbereid beginnen is een must als het gaat om fiscale zaken, verzekeringen, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en andere zaken.
Denk goed na voor je ondernemer wordt: zet eerst op een rijtje wat er voor nodig is
Voordat je een onderneming opzet is het goed om eerst helemaal in kaart te brengen wat je je daar bij voorstelt. Welke klanten wil je, welk product of welke dienst wil je aanbieden? En wat is daarvoor nodig? Contacten met leveranciers natuurlijk. Maar ook klanten. Zijn die er? En welke papieren heb je nodig om van start te kunnen gaan?
Kan het financieel ook allemaal?
Van erg groot belang is verder om te weten of je er financieel genoeg uit kunt halen om van te leven. Daarbij moet je wel bedenken dat er ook aan de fiscus moet worden afgedragen en dat je bepaalde verzekeringen nu zelf moet betalen. Hoe doe je het bijvoorbeeld met je arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dat is een dure verzekering, waar je bovendien niet zomaar van af kunt komen.
Je presenteren als nieuwe ondernemer of ZZP-er
Wil je klanten werven, dan zul je daar zelf wat voor moeten doen. Dat kan door mailingen rond te sturen, langs te gaan of je kunt een beurs bezoeken waar je je kunt presenteren. Ook kun je op beurzen gaan staan en jezelf zo verkopen.
Innovatie
Innovatieve oplossingen of een bijzonder bedrijf willen starten kan ook met hulp. Zo helpt het Google Ventures investeringsfonds mensen met goede plannen graag. Maar er zijn ook andere regelingen die er voor kunnen zorgen dat je met een vernieuwend bedrijf geld kunt genereren.
Schrijvende freelancers
Voor freelancers die veel werk doen voor uitgeverijen is er sinds begin 2009 veel veranderd. De uitgeverijen hebben met de Belastingen afspraken gemaakt en dit betekent dat er aan nogal wat eisen moet worden voldaan als freelance journalist of publicist verbonden aan een uitgeverij. Wie bijvoorbeeld heel veel werkt voor een uitgeverij heeft eigenlijk een fictief dienstverband.
Financiële ondersteuning van de gemeente
Soms gaat het slecht met een onderneming of weet een starter niet zo goed waar hij zijn geld vandaan moet halen. In dat geval kan de BBZ hulp bieden. Dat is een regeling die de gemeente uitvoert. Wie geldgebrek heeft zou ook kunnen denken aan een microkrediet. In dat geval krijg je geld van een instantie en zodra je bedrijf het goed doet, kun je dat terug betalen. Ook de overheid helpt vanaf 2009 om zelfstandigen door te kunnen laten gaan. Er is een aantal regelingen ingevoerd die voor zelfstandigen en starters flink wat voordeel opleveren.