Orgaandonor: waarom mensen geen orgaandonor willen worden
Het is een feit dat er een schreeuwend tekort aan orgaandonoren is in Nederland. Daarom worden er steeds acties gevoerd om het aantal orgaandonoren te vergroten. Maar er zijn ook veel mensen die helemaal geen orgaandonor willen worden omdat dit indruist tegen alles waar zij in geloven. Voor Boeddhisten en Hindoes bijvoorbeeld is orgaandonatie een moeilijk punt.
Orgaandonatie is niet vanzelfsprekend
Heel veel mensen schreeuwen moord en brand als het gaat om orgaandonatie. Vreemd is dat niet, want er is een schreeuwend tekort aan organen. En worstel je zelf met een ziekte die kan worden opgelost door het orgaan van iemand anders te krijgen, dan tekenen de meeste mensen daarvoor. Toch is er ook een grote categorie mensen die orgaandonatie niet ziet zitten. Zij geloven namelijk dat alles wat in een lichaam hoort daar ook hoort te blijven en niet naar een ander hoort te gaan. Er zijn hele films over gemaakt die er een heel bijzonder beeld van schetsen.
Snijden in het lichaam van een overledene
Daarnaast zijn er ook mensen die helemaal niet willen dat er in het lichaam van hun overleden geliefde wordt gesneden. Dat besef komt overigens vaak pas als de dood is ingetreden.
Orgaandonatie voor Boeddhisten, Hindoes en Jehova's Getuigen
Waarom sommige mensen worstelen met de vraag of ze wel of niet hun organen willen afstaan gaat deze special. Er wordt in uitgelegd wat hun bezwaren kunnen zijn tegen orgaandonatie. Ook wordt uitgelegd hoe Jehova's Getuigen tegenover orgaandonatie staan en wat bij hen we mag en wat niet. Verder zijn er ook mensen die geen esoterische of spirituele gedachte hebben bij orgaandonatie, maar gewoon vinden dat je een dode met rust moet laten. En er zijn mensen die hun organen gewoon willen verkopen. Bij leven zoals dat kan bij een nier of een deel van de lever. Of na hun dood. Zodat hun nabestaanden goed verzorgd achterblijven. Lees over al deze onderwerpen in deze special.