Alles over autisme op volwassen leeftijd
Bij steeds meer mensen wordt geconstateerd dat zij aan autisme lijden. Maar je hebt autisme in soorten en maten. En je hebt mensen met autisme in soorten en maten. In deze special wordt het begrip autisme uitgelegd, maar wordt ook ingegaan op hoe het best omgegaan kan worden met mensen met autisme en hoe partnersrelaties met autisme kunnen verlopen.
PDD-Nos, Asperger, klassiek autisme
Er zijn heel veel namen voor autisme: PDD-NOS, Asperger, klassiek autisme. Daarnaast zijn er nog wel honderd varianten van de aandoening. Maar mensen zitten er vooral mee, want ze zijn anders. Of hun omgeving zit ermee omdat die vindt dat hun naaste anders is. In elke relatie - of dat nu van moeder tot kind is of van man tot vrouw is dat best moeilijk. Toch zijn er experts die mensen met de aandoening helpen een zo n"normaal mogelijk" leven te leiden.
Prikkeloverdracht is bij autisme anders
Bij autisme is de prikkeloverdracht in de hersenen anders dan bij mensen die niet aan autisme lijden. Het betekent in het kort dat mensen met autisme alle signalen niet zo snel kunnen verwerken, maar ze ook niet goed kunnen duiden. Dat betekent nogal wat in de dagelijkse snelle praktijk. Voor de persoon met autisme zelf is het voortdurend zoeken naar een weg om uit dat oerwoud van indrukken een goede keuze te maken. Bovendien verwacht de omgeving vaak ook nog dat ze "normaal" omgaan met anderen. Maar wat voor hen normaal is, is dat voor iemand zonder autisme vaak niet en vice versa. In een partnerrelatie met iemand met autisme leven betekent dan ook vaak dat er veel gesproken moet worden en dat er goede afspraken nodig zijn voor steun, dagelijkse huishoudelijkheden en affectie. Want dat zijn zaken die iemand met autisme niet zomaar zelf kan geven op de manier waarop mensen zonder autisme dat graag willen.
Voordelen van autisme: sommige bedrijven zijn dol op mensen met autisme
Autisme heeft niet alleen maar nadelen. Zo zijn er bedrijven die alleen maar mensen met een aandoening in het autistisch spectrum aannemen. Gewoonweg omdat ze heel goed zijn in wat ze doen en heel creatief in het bedenken van nieuwe oplossingen. Dat soort voordelen van autisme wordt vaak niet gezien en dat is een jammerlijke zaak.
ABA is een behandelmethode voor kinderen met autisme. Het leert kinderen weer plezier te hebben in veel zaken, maar leert vooral structuur aan te brengen in dagelijkse zaken. ABA instrueren kost wel d…
Autisme binnen een relatie. Hoe ga je daar mee om? Want autisme wordt steeds vaker geconstateerd. Ook mensen die al jaren bij elkaar zijn komen er soms achter dat één of beide partners aan autisme lij…
Mensen met autisme worden vaak niet goed begrepen. Dat is moeilijk voor ze, omdat zij niet weten waarom ze niet worden begrepen. Het leidt er daardoor vaak toe dat ze nog meer van slag raken. Over aut…
Daar waar mensen zonder autisme het heel vanzelfsprekend vinden dat ze bij anderen gaan eten of uit eten gaan, is dat voor mensen met autisme vaak veel ingewikkelder. Want ook bij het eten hebben mens…
Er bestaan heel veel rare ideeën over autisme. Omdat mensen niet weten wat autisme precies is. Omdat ze geen informatie hebben over autisme. Maar ook omdat er nog zaken zijn van autisme die we nog nie…
Het syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Bij Asperger heeft de persoon in kwestie een normale tot hoge intelligentie, maar is het omgaan met sociale situaties vaak een probleem. Ook verander…
Steeds meer mensen komen er achter dat de partner waarmee ze leven aan autisme lijdt. Na de eerste verliefdheden betekent dit vaak een manier vinden om samen toch een stabiele relatie op te bouwen. Ve…
Lijden aan autisme terwijl je volwassen bent is heel moeilijk. Vooral volwassen mensen met een normale of hogere begaafdheid die aan een vorm van autisme lijden, kunnen daar veel last van hebben. Ook…
De politie van Friesland heeft als eerste korps in Nederland onderricht gekregen in het herkennen en de omgang met mensen met autisme. Mensen die een vorm van autisme hebben, kunnen namelijk heel ande…
Gepubliceerd door Singalees op 02-06-2011, laatst gewijzigd op 09-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.