Singalees » Specials » Turkse staat

Turkije: het nationalisme en de cultuur in Turkije

Economisch doet Turkije het erg goed anno 2011. Het land heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt en staat er financieel goed voor. De PKK speelt echter door het bestaan van Turkije een grote rol. Het is de aartsvijand van het land. Daarom is de dienstplicht in het land ook zo belangrijk. Over dit soort Turkse zaken en meer gaat deze special.

Chinese Turken

Niet alleen in Turkije, maar ook daarbuiten wonen Turken. Natuurlijk in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in China. Daar wonen mensen die lijken op Chinezen, maar het zijn Turken en ze spreken ook Turks. De Oeigoeren hebben het echter niet zo heel goed in dat land. Ze worden gediscrimineerd en horen er niet echt bij. Diverse rellen met slachtoffers zijn het resultaat.

De PKK en de Koerden

Ook de Koerden komen er bekaaid af in het land. Deze etnische groep wordt vertegenwoordigd door de PKK, maar wordt alleen als zodanig gezien. Zeker in Turkije beschouwt men het als een extremistische organisatie. Hun streven naar een eigen staat is inmiddels opgegeven, maar de gevechten gaan door. Die gevechten worden gevochten door twee partijen. Jonge Turkse niet-Koerden aan de ene kant, Koerden aan de andere.

Dienstplicht in Turkije: afkopen kan

Om die reden is de dienstplicht voor Turken zo belangrijk en moet iedereen met de Turkse nationaliteit in dienst. Afkopen kan ook, maar vanaf 2012 is daarvoor maar liefst 10.000 euro voor nodig. En dan moet er alsnog 21 dagen dienstplicht worden vervuld. Ondanks dat voor veel Turken, ook in Nederland, om de dienstplicht toch af te kopen.

Een film over Koeren en Turken

Om inzichtelijk te maken hoe de relatie is tussen de Koerden en de Turken in deze special ook een recensie over Majority Cogunluk. Daarin wordt wel heel duidelijk hoe Turken en Koersen met elkaar omgaan, maar ook hoe Koerdische families omgaan met hun eigen kroost.

De Koerdische staat en de PKK: de aartsvijand van Turkije

De PKK is al tientallen jaren de grootste vijand van Turkije. Al die tijd vecht het Turkse leger tegen de leden van de PKK, maar nog steeds zonder succes. Overigens zijn veel van de PKK-leden niet in…
De Oeigoeren  Inwoners van Xinjiang van Turkse afkomst

De Oeigoeren Inwoners van Xinjiang van Turkse afkomst

De Oeigoeren: In 2009 werd de wereld opgeschrikt door etnische onlusten in China. Het was de ergste situatie in China sinds de opstand in Tibet in maart 2008 door het Chinese leger werd neergeslagen.…
Majority Çoğunluk het verhaal van Turkije en de Koerden recensie

Majority Çoğunluk het verhaal van Turkije en de Koerden

De film Majority in het Turks Çoğunluk gooide hoge ogen op allerlei filmfestival over de hele wereld. Het verhaal is aangrijpend en verhaalt van een Turkije waarin voor Koerden geen plaats is. Ma…
Turkse dienstplicht afkopen eenvoudiger geworden nieuws uitgelicht

Turkse dienstplicht afkopen eenvoudiger geworden

Turken, waar ook ter wereld moeten hun dienstplicht van 15 maanden vervullen. Deden ze dat eerder niet dan verviel daarmee hun Turkse nationaliteit of ze moesten dat recht afkopen. Hun Turkse national…
Gepubliceerd door Singalees op 11-12-2011, laatst gewijzigd op 30-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.