Veilig voedsel: welk voedsel kun je nog veilig eten
Het ene voedselschandaal na het andere dient zich tegenwoordig aan. Giftige stoffen in de melk, rundvlees dat is vervangen door paardenvlees. Antibiotica dat met massa's wordt ingespoten. E-nummers waarvan niemand het bestaan kent. Eieren die besmet zijn met dioxine. Wie veilig wil eten, heeft daar een hele klus aan. Toch kan het wel.
Veilig eten is vaak ook puur eten
Veilig eten is eigenlijk zo puur mogelijk eten. Dat betekent het uitbannen van pakjes en
voorbewerkt voedsel. En het betekent dat er weer echt gekookt moet worden, zonder kant-en-klaar producten. Dat is voor veel mensen die altijd snel willen vaak een ommekeer, maar het betaalt op de lange termijn zeker uit als het om de gezondheid gaat.
Pesticiden, antibiotica en kippen die zijn ingespoten met water
Toch is de consument er alleen niet mee door puur te eten. Groenten en fruit worden bespoten met
pesticiden, dieren voor de slacht worden ingespoten met
antibiotica en water en eieren waarvan we geloofden dat die van gezonde buitenloopkippen kwamen, blijken helemaal niet van die dieren te komen. We worden genept waar we bij staan en goed opletten is dan ook het devies voor mensen die wel aan hun eigen
gezondheid willen werken en zo weinig mogelijk troep willen binnenkrijgen.
Op etiketten staat wat er in een product staat, op een appel zit geen etiket
Dat kan, nee dat moet door te letten op de
etiketten van voedsel. Maar ook door ergens anders te kopen dan waar het zo gemakkelijk is. In de supermarkt ligt meer rotzooi wat voor voedsel doorgaat dan gezond eten. Wie verder wil kijken dan dat kan het best terecht bij een biologische winkel of gaat naar markten waar goed voedsel wordt aangeboden. Met de artikelen in deze special kom je al dichter bij een veiliger en gezonder voedingspatroon dan als je allerlei pakjes gebruikt en niet kijkt naar de oorsprong van eten.
Bio-industrie en dieren die een dierwaardiger bestaan hebben gehad
Bovendien is in deze special ook te lezen hoe je onderscheid kunt maken tussen dieren uit de bio-industrie en dieren die een redelijk dierwaardig bestaan hebben geleid. Dat is namelijk niet alleen goed voor de dieren (een plofkip heeft niet bepaald een fijn leven, maar wie zo'n dier opeet kan er zeker van zijn dat hij ook allerlei hormonen, groeimiddelen en antibiotica binnenkrijgt), maar ook voor de mens.
Leren om gezond te eten
Onze hedendaagse smaak is bovendien zo beïnvloed door de industrie dat mensen eigenlijk helemaal niet meer weten hoe gezond en eerlijk eten smaakt. Van nature is de mens gek op zoetigheid, omdat moedermelk veel suiker bevat. Maar gezond eten is vooral eten zonder al die suiker. Deze witte dood is namelijk zeer schadelijk voor mensen en breekt meer af dan het opbouwt. Het grote voordeel van puur eten is bovendien dat je vooral goede stoffen binnenkrijgt; en daar word je over het algemeen niet dik van. Mensen die dus aan de lijn willen doen, komen met puur eten al een heel eind.