Singalees » Specials » Veilig voedsel
Singalees: Informatie van A tot Z

Veilig voedsel: welk voedsel kun je nog veilig eten

Veilig voedsel: welk voedsel kun je nog veilig eten Het ene voedselschandaal na het andere dient zich tegenwoordig aan. Giftige stoffen in de melk, rundvlees dat is vervangen door paardenvlees. Antibiotica dat met massa's wordt ingespoten. E-nummers waarvan niemand het bestaan kent. Eieren die besmet zijn met dioxine. Wie veilig wil eten, heeft daar een hele klus aan. Toch kan het wel.

Veilig eten is vaak ook puur eten

Veilig eten is eigenlijk zo puur mogelijk eten. Dat betekent het uitbannen van pakjes en voorbewerkt voedsel. En het betekent dat er weer echt gekookt moet worden, zonder kant-en-klaar producten. Dat is voor veel mensen die altijd snel willen vaak een ommekeer, maar het betaalt op de lange termijn zeker uit als het om de gezondheid gaat.

Pesticiden, antibiotica en kippen die zijn ingespoten met water

Toch is de consument er alleen niet mee door puur te eten. Groenten en fruit worden bespoten met pesticiden, dieren voor de slacht worden ingespoten met antibiotica en water en eieren waarvan we geloofden dat die van gezonde buitenloopkippen kwamen, blijken helemaal niet van die dieren te komen. We worden genept waar we bij staan en goed opletten is dan ook het devies voor mensen die wel aan hun eigen gezondheid willen werken en zo weinig mogelijk troep willen binnenkrijgen.

Op etiketten staat wat er in een product staat, op een appel zit geen etiket

Dat kan, nee dat moet door te letten op de etiketten van voedsel. Maar ook door ergens anders te kopen dan waar het zo gemakkelijk is. In de supermarkt ligt meer rotzooi wat voor voedsel doorgaat dan gezond eten. Wie verder wil kijken dan dat kan het best terecht bij een biologische winkel of gaat naar markten waar goed voedsel wordt aangeboden. Met de artikelen in deze special kom je al dichter bij een veiliger en gezonder voedingspatroon dan als je allerlei pakjes gebruikt en niet kijkt naar de oorsprong van eten.

Bio-industrie en dieren die een dierwaardiger bestaan hebben gehad

Bovendien is in deze special ook te lezen hoe je onderscheid kunt maken tussen dieren uit de bio-industrie en dieren die een redelijk dierwaardig bestaan hebben geleid. Dat is namelijk niet alleen goed voor de dieren (een plofkip heeft niet bepaald een fijn leven, maar wie zo'n dier opeet kan er zeker van zijn dat hij ook allerlei hormonen, groeimiddelen en antibiotica binnenkrijgt), maar ook voor de mens.

Leren om gezond te eten

Onze hedendaagse smaak is bovendien zo beïnvloed door de industrie dat mensen eigenlijk helemaal niet meer weten hoe gezond en eerlijk eten smaakt. Van nature is de mens gek op zoetigheid, omdat moedermelk veel suiker bevat. Maar gezond eten is vooral eten zonder al die suiker. Deze witte dood is namelijk zeer schadelijk voor mensen en breekt meer af dan het opbouwt. Het grote voordeel van puur eten is bovendien dat je vooral goede stoffen binnenkrijgt; en daar word je over het algemeen niet dik van. Mensen die dus aan de lijn willen doen, komen met puur eten al een heel eind.
Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?

Dioxine in voedsel: in welke voeding zit veel dioxine?

Dioxine hoort niet thuis in voedsel, maar zit het toch. Wie teveel dioxine of dioxine-achtige stoffen binnenkrijgt, kan daar ziek van worden en zelfs kanker krijgen. Maar waar waar zit dioxine allemaa…
Gezond eten: kijk op de verpakking voor gezond eten

Gezond eten: kijk op de verpakking voor gezond eten

De verpakking van voedingsmiddelen geeft heel duidelijk aan hoe gezond hoe iets is. Toch is zo puur en onbewerkt mogelijk nog steeds het beste om gezond te eten. Dat dit betekent dat er vooral veel fr…
Heel gezond eten: wat is heel gezond eten?

Heel gezond eten: wat is heel gezond eten?

Heel gezond eten. Wat is heel gezond eten? Natuurlijk hebben we de schijf van vijf die voorschrijft wat we allemaal zouden moeten eten aan gezond voedsel. Maar aan die schrijf van vijf wordt inmiddels…
Plofkip: hoe weet je welk vlees diervriendelijk is?

Plofkip: hoe weet je welk vlees diervriendelijk is?

De plofkip is een kip die in heel weinig tijd heel snel moet groeien zodat de consument hem kan opeten. Het dier zit in een hok in afwachting van zijn dood. Als je nu geen plofkip, plofvarken of plofr…

Pootbekapper koe zorgt voor goede melk

De pootbekapper of pootverzorger van koeien zorgt ervoor dat de hoeven van de dieren goed zijn verzorgd. Dat is niet alleen voor de schoonheid, het is het behoud van het dier. Een kreupele koe namelij…
Pure smaak ontwikkelen: gezonder en beter voor de lijn

Pure smaak ontwikkelen: gezonder en beter voor de lijn

Smaak ontwikkelen is een proces. Dat speelt zich af binnen de mens zelf, maar heeft ook met externe factoren te maken. Smaak ontwikkelen heeft ook te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. In onze…
Waarom mensen zoet eten zo lekker vinden en het zo slecht is

Waarom mensen zoet eten zo lekker vinden en het zo slecht is

Zoet eten, je wordt er dik van. Maar de meeste mensen vinden zoet eten wel heel erg lekker. Waarom is er toch die voorkeur voor zoetigheid die eigenlijk zo slecht is voor mensen? Dat komt nog uit de t…
Gepubliceerd door Singalees op 21-03-2013, laatst gewijzigd op 29-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!