Singalees » Specials » Benzineprijs

De benzineprijs en haar relatie tot de OPEC en ruwe olie

In Nederland is aan de benzinepomp staan al jaren geen pretje meer. Terwijl er landen zijn waar een litertje brandstof heel weinig kost, is dat in Nederland absoluut niet het geval. Dit komt voor het grootste deel door de accijnzen die de overheid heft. Maar liefst 2/3 deel van de benzineprijs bestaat uit belastingen. Hoe zit het nu met die benzineprijs? En waarom is er zo weinig opstand tegen die benzineprijs?

Benzineprijs bestaat voor groot deel uit belastingen

Wie in Duitsland tankt zal merken dat daar aan de pomp veel minder betaald hoeft te worden. Vooral mensen in de grensstreek merken dat. De oorzaak daarvan is dat Nederland een enorm percentage aan belasting op haar benzineprijs heeft staan. Zou dat niet het geval zijn dan zou een litertje benzine 66 procent minder kosten. Bij een benzineprijs van 1,70 per liter, zou dan dan uitkomen op nog geen 60 cent per liter. En dat is een enorm verschil met de torenhoge rekeningen die nu in rekening worden gebracht.

Verschillen in benzineprijzen

Wie een beetje uitkijkt waar hij tankt, kan geld besparen. Want tankstations aan de snelweg hebben altijd veel hogere brandstofprijzen dan tankstations in dorpen. Ook zijn er verschillende kortingssystemen. Lees eens of die echt zoveel uitmaken. Ook in het buitenland is het soms erg gunstig om daar te tanken. Maar in welke landen ben je bij de pomp goedkoop uit en in welke landen ben je duurder uit? Lees het allemaal in deze special.

Waar komt benzine vandaan?

Benzine is een product dat wordt gemaakt van ruwe olie. Maar weet jij hoe dat in zijn werk gaat en waar dat beginproduct dan vandaan komt? En wat heeft de OPEC daar allemaal mee te maken? Je leest het in deze special.

Aardolie

In Nederland wordt ook veel aardolie gewonnen. Feit is echter dat wij met z'n allen veel meer verbruiken dan dat er gewonnen wordt. We plunderen als het ware de aarde en dat zal een keer tegen ons worden gebruikt.
Aardolie: meer verbruik dan er gevonden wordt

Aardolie: meer verbruik dan er gevonden wordt

Aardolie; er wordt meer van verbruikt dan er gevonden wordt. Maar levert dat ook problemen op? De aardolie raakt voorlopig nog niet echt op. De productie zou in theorie nog eeuwen door kunnen gaan. To…
Brandstofkortingen: vaak misleidend

Brandstofkortingen: vaak misleidend

Korting op benzine Iedereen kent vast de borden wel bij benzinestations waarop staat dat er maar liefst 6 cent of zelfs soms 10 cent korting wordt gegeven op een liter brandstof. Dit lijkt aanlokkelij…
De ontdekking van aardgas in Nederland

De ontdekking van aardgas in Nederland

Op 22 juli 1959 werd in Slochteren één van de grootste gasvelden van de wereld ontdekt. Na een proefboring die op 29 mei van dat jaar was begonnen werd in het Groningenveld bij Kolham in de gemeente S…

De OPEC: ontstaan en verloop

In 2010 bestaat de OPEC een halve eeuw. De Organisation of the Petroleum Exporting Countries wordt vaak geassocieerd met rijke sjeiks en verhoging van de benzineprijs, maar de organisatie heeft veel m…
Op vakantie met de auto en goedkoop tanken

Op vakantie met de auto en goedkoop tanken

Goedkoop tanken op vakantie. Wie met de auto door Europa rijdt en op de kosten wil besparen, kan nog flink wat pecunia in de pocket houden. Er zijn namelijk landen waar het goedkoop tanken is, maar er…
Waarom is de benzine in Nederland zo duur?

Waarom is de benzine in Nederland zo duur?

Waarom is de benzine in Nederland zo duur? En waarom is die prijs niet altijd hetzelfde? De prijs van de benzine in Nederland schommelt al jaren van hoog naar extreem hoog. Begin 2011 steeg de prijs w…
Gepubliceerd door Singalees op 30-01-2011, laatst gewijzigd op 10-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.