Singalees » Specials » Eenzaamheid

Eenzaamheid, hoe ga je om met eenzaamheid?

Eenzaamheid, hoe ga je om met eenzaamheid? Eenzaamheid is iets waar veel mensen last van hebben. Jongeren, maar ook vooral ouderen. Juist bij die laatste categorie vallen vaak steeds meer mensen weg en dat kan leiden tot eenzaamheid. Maar kun je ook iets doen tegen eenzaamheid?

Eenzaamheid is iets dat veel mensen overkomt

Eenzaamheid is niet iets waar mensen zelf voor kiezen. Het overkomt hen. Doordat mensen wegvallen, door een scheiding of soms omdat iemand heel verlegen is. Wie eenzaam is, voelt zich vaak niet heel erg prettig. Maar wat kun je er nu tegen doen om die zwarte eenzaamheid te bestrijden, hoe oud je ook bent en waar je ook woont? Kun je eenzaamheid uberhaupt bestrijden? Ja zeggen de geleerden. Zorg voor een netwerk van mensen zodat je in contact komt met anderen. Dat niet iedereen in staat is tot het leggen van die contacten is een feit.

Eenzaamheid wordt vaak niet opgemerkt

In landen waar armoede heerst, zijn de sociale verbanden vaak nog intens. Mensen wonen bij elkaar, grootouders zorgen voor hun kleinkinderen, kinderen blijven net zo lang bij hun ouders wonen tot ze zelf getrouwd zijn of blijven ook dan nog op een compound wonen. In Nederland is dat al lang niet meer het geval. Ouderen worden in tehuizen opgevangen, waar ze vaak maar mondjesmaat bezoek krijgen. Wie zich niet thuisvoelt in een groep, kan zich dan al snel buitengesloten en eenzaam voelen.

Jonge mensen voelen zich soms ook eenzaam: zelf als ze omringd zijn door veel anderen

Maar eenzaamheid is niet alleen een zaak van ouderen. Ook jongeren hebben er last van. Aansluiting vinden bij een groep of bij anderen is voor niet iedereen even vanzelfsprekend, ook niet op jonge leeftijd. Ouders kunnen daar een stimulerende rol in spelen.
Eenzaamheid is een taboe

Eenzaamheid is een taboe

Eenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaar bij te staan is er in de moderne hedendaagse maatschappij veel minder. Dat bet…
Je voelt je eenzaam: hoe los je eenzaamheid op?

Je voelt je eenzaam: hoe los je eenzaamheid op?

Je voelt je eenzaam. Maar hoe los je die eenzaamheid op? Want eenzaamheid maakt mensen somber. Eenzaamheid is naar en vervelend en maakt dat je alleen voelt staan in deze wereld. Maar aan eenzaamheid…
mijn kijk op

Met kerst alleen zijn: kerst alleen hoeft niet erg te zijn

Je bent met kerst alleen. Is dat erg of kun je er dan nog iets leuks van maken? Alles staat in december in het kader van de naderende feestdagen. Wie single is door verlies van een partner, geen relat…
Gepubliceerd door Singalees op 16-12-2011, laatst gewijzigd op 29-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.