Eenzaamheid, hoe ga je om met eenzaamheid?
Eenzaamheid is iets waar veel mensen last van hebben. Jongeren, maar ook vooral ouderen. Juist bij die laatste categorie vallen vaak steeds meer mensen weg en dat kan leiden tot eenzaamheid. Maar kun je ook iets doen tegen eenzaamheid?
Eenzaamheid is iets dat veel mensen overkomt
Eenzaamheid is niet iets waar mensen zelf voor kiezen. Het overkomt hen. Doordat mensen wegvallen, door een scheiding of soms omdat iemand heel verlegen is. Wie eenzaam is, voelt zich vaak niet heel erg prettig. Maar wat kun je er nu tegen doen om die zwarte eenzaamheid te bestrijden, hoe oud je ook bent en waar je ook woont? Kun je eenzaamheid uberhaupt bestrijden? Ja zeggen de geleerden. Zorg voor een netwerk van mensen zodat je in contact komt met anderen. Dat niet iedereen in staat is tot het leggen van die contacten is een feit.
Eenzaamheid wordt vaak niet opgemerkt
In landen waar armoede heerst, zijn de sociale verbanden vaak nog intens. Mensen wonen bij elkaar, grootouders zorgen voor hun kleinkinderen, kinderen blijven net zo lang bij hun ouders wonen tot ze zelf getrouwd zijn of blijven ook dan nog op een compound wonen. In Nederland is dat al lang niet meer het geval. Ouderen worden in tehuizen opgevangen, waar ze vaak maar mondjesmaat bezoek krijgen. Wie zich niet thuisvoelt in een groep, kan zich dan al snel buitengesloten en eenzaam voelen.
Jonge mensen voelen zich soms ook eenzaam: zelf als ze omringd zijn door veel anderen
Maar eenzaamheid is niet alleen een zaak van ouderen. Ook jongeren hebben er last van. Aansluiting vinden bij een groep of bij anderen is voor niet iedereen even vanzelfsprekend, ook niet op jonge leeftijd. Ouders kunnen daar een stimulerende rol in spelen.