Gladheidbestrijding en aansprakelijkheid voor ongevallen
In winters zoals die van 2009/2010 is gladheid een groot probleem. Er gaan tonnen zout door, dit zorgt voor problemen aan bomen en planten. Bovendien krijgen veel mensen toch te maken met ongevallen en ongelukken. Wie is in dat geval aansprakelijk?
Zoutstrooien om gladheid te voorkomen: je moet het wel goed doen anders helpt het niet
In de winter van 2009/2010 kampte Nederland al snel met een zouttekort. Tonnen van het witte goud gingen er door en het werd zelfs uit Indonesië gehaald. Ook gewone burgers strooiden zout, maar vaak gebeurt dat helemaal verkeerd. Zomaar iets op een hoop sneeuw strooien, lost namelijk niets op. Bovendien zorgt al dat zout ervoor dat in de zomer veel bomen en planten zullen sterven. Zij krijgen dan namelijk een soort pekelsoep binnen die alles verstikt. Reden dus om niet overal te strooien.
Gevallen door gladheid omdat de gemeente of provincie niet heeft gestrooid- en dan?
Wie het slachtoffer wordt van het valpartij door sneeuw of gladheid, kan daar soms een lokale overheid op aanspreken en de kosten proberen te verhalen. Maar daar zijn wel allerlei regels voor. Die regels zijn in deze special te vinden. De overheid heeft de dooikorrels nog niet echt in haar assortiment opgenomen, maar particulieren kunnen dat wel. Het middel heeft namelijk andere eigenschappen dan het gewone strooizout dat in de natuur voor veel problemen zorgt. Bovendien is al die pekel nu niet bepaald goed voor de auto. Na de winter de nodige maatregelen nemen is dan ook geen overbodige luxe als er veel zout is gestrooid.