Het recyclen van materialen: hergebruik op z'n best
Vroeger gooiden we in Nederland alles weg wat we niet meer konden gebruiken. Tegenwoordig halen we veel producten uit elkaar en gebruiken ze voor nieuwe producten. Van batterijen hergebruik tot telefoon hergebruik. Maar hoe gaan die zaken in zijn werk? Hoe recycle je een telefoon? En hoe verwerkt je gebruikt glas? Je leest het in de special over het reyclen van materialen.
Recyclen moet om de aarde te redden
Om er voor te zorgen dat we de aarde niet nog meer uitputten dan we nu al doen, is het hergebruik van allerlei producten eigenlijk gewoon noodzakelijk. Zo kunnen we er namelijk voor zorgen dat we en gebruik kunnen blijven maken van alle gemakken waar we tegenwoordig van zijn voorzien, terwijl we niet nog meer een aanslag doen op het milieu.
Batterijen en glas in de vuilnisbak: niet doen
Batterijen, telefoons, glas, spaarlampen en nog heel veel andere zaken werden vroeger helemaal niet hergebruikt. Tegenwoordig is dat anders, maar nog steeds gooien te veel mensen producten die ze niet meer gebruiken zo bij het afval. Dat is jammer, want er is een behoorlijke milieuwinst te behalen door gebruikte producten her te gebruiken.
Glas kan zo in de glasbak
Veel mensen denken dat ze hun gebruikte glas eerst goed moeten schoonmaken voordat ze het in de glasbak kunnen gooien. Niets is minder waar. Flessen, potjes en andere zaken kunnen zo in de bak. Omdat velen dat niet weten, vinden ze het vaak gemakkelijker om het dan maar in de vuilniszak te gooien. Maar dat hoeft dus niet, want de bacterien in de diverse flessen en potjes worden namelijk ook weer ingezet.
Je telefoon inleveren: in Afrika zijn ze er gek op
Batterijen inleveren doen veel mensen al, omdat ze daar ook prijzen mee kunnen winnen. Verder zijn er steeds meer mensen die overgaan op oplaadbare batterijen. Een goede zaak. Maar ook je mobiele telefoon kun je inleveren. Die wordt dan leeggehaald, opgeknapt en gaat naar landen waar ze wat minder ver zijn in hun economische ontwikkeling. In Afrika bijvoorbeeld zijn ze gek op onze mobiele telefoons.
Er zijn batterijen in soorten en maten, maar feit is dat de westerse wereld niet meer zonder ze kan om allerlei apparaten te laten werken. Denk maar aan telefoon of afstandsbediening. In Nederland zam…
De meeste mensen brengen trouw hun flessen naar de glasbak als ze leeg zijn. Maar hoe worden lege flessen verwerkt tot nieuw glas? En waarom is die scheiding van kleuren van flessen eigenlijk nodig bi…
Wat doe je met een kapotte spaarlamp. Dat vragen de meeste mensen zich wel af. Want ook de spaarlamp gaat na verloop van tijd kapot. En wat doe je er dan mee? De meeste mensen weten namelijk helemaal…
Gepubliceerd door Singalees op 13-11-2011, laatst gewijzigd op 30-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.