Singalees » Specials » Roken

Roken: 1 op de 2 sterft er vroegtijdig door

Roken: 1 op de 2 sterft er vroegtijdig door Dat roken slecht voor de mens is, weet bijna iedereen wel. Maar heel veel mensen weten niet waarom het dan zo slecht is en wat dit veroorzaakt. Want waarom krijg je ziekten door te roken? Wat zit er bijvoorbeeld allemaal in een sigaret?

Tabaksrook bevat duizenden chemische stoffen en velen zijn kankerverwekkend

Het is vaak onbekend dat in tabaksrook meer dan 4000 chemische stoffen zitten. Daarvan zijn er meer dan 60 die kankerverwekkend zijn. Hoewel een deel van die stoffen al sowieso in de tabak zelf zit, kunnen de tabaksproducenten er ook wat van: zij stoppen namelijk nog meer schadelijke stoffen in de tabak en in de sigaretten. En ze komen daar nog mee weg ook.

Ammoniak in sigaretten zodat de longen en het bloed de nicotine beter opnemen

En dat zijn geen beste stoffen die ze in de tabak en de sigaretten stoppen, want er zit zelfs ammonium in sigaretten. Dat stofje wordt erin gestopt zodat de longen en het bloed de nicotine beter opnemen. Maar er zit ook suiker in tabak en in sigaretten. Zodra die stof verbrand wordt, komt er iets anders vrij dat weer maakt dat er een nog grotere verslaving optreedt. Zo blijven mensen gewoon doorroken, zelfs als ze wel beseffen dat het heel slecht voor hen is.

Rokers hebben een veel grotere kans om vroegtijdig te sterven

Dat alles heeft veel gevolgen, want 1 op de twee rokers overlijdt vroegtijdig door dat roken. En wat te denken van roken tijdens de zwangerschap? Vrouwen die doorroken hebben veel meer kans op een baby die ongezond is, dan vrouwen die niet roken of er mee stoppen. Ook zijn baby's van vrouwen die doorroken vaak veel kleiner. Vrouwen die in verwachting zijn zouden zich dat moeten realiseren voordat ze hun volgende sigaret gewoon weer opsteken.
De feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk is

De feiten over roken: waarom roken vaak dodelijk is

Bijna iedereen weet wel dat roken slecht is voor de mens. Kanker, hart- en vaatziekten, COPD, ze worden allemaal veroorzaakt door de slechte gewoonte. Maar wat zit er nu allemaal in de sigaret aan kan…
Roken is slecht: waarom is roken slecht?

Roken is slecht: waarom is roken slecht?

Roken is slecht, dat weet iedereen wel. Maar waarom is roken slecht? Dat weten heel veel mensen dan weer niet. Daarom paffen ze er rustig op los en laten ze anderen ook in hun rook staan. Want wat vel…
Roken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijk

Roken tijdens zwangerschap voor baby erg gevaarlijk

Roken tijdens de zwangerschap leidt er toe dat baby’s vaker vroeger worden geboren dan nodig is om volgroeid te raken. Vaak zijn de kindertjes dan dus ook veel te licht. Toch roken nog steeds heel vee…
Gepubliceerd door Singalees op 21-03-2013, laatst gewijzigd op 29-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Kracht
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad