Singalees » Specials » Schaal en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren: de wonderen van de zee

Schaal- en schelpdieren: de wonderen van de zee Schaal- en schelpdieren worden voortgebracht door de zee. Geen wonder dat schaal- en schelpdieren dat heerlijke ziltige in zich dragen. Een genot voor mensen die van seafood houden. Maar hoe open je een oester? En hoe bereid je kokkels? Het staat allemaal in deze special.

Van oester tot gamba: de zee geeft het allemaal

Ook in Nederland kunnen mensen als ze dat willen een gevarieerd menu op tafel zetten. Schaal - en schelpdieren kunnen daar een belangrijk onderdeel van uitmaken. Toch weten heel veel mensen niet hoe je nu precies een gamba bakt, een garnaal uitkiest (want er zijn namelijk heel veel verschillende soorten) of een kokkel bereid. In deze special wordt dat duidelijk gemaakt.

Recepten voor schaal- en schelpdieren

In deze special ook recepten voor overheerlijke gerechten waarin schaal- en schelpdieren zijn verwerkt. Maar dan wel met een oosters tintje.

Garnalen; ze zijn er in soorten en maten

Veel mensen vinden garnalen lekker. Maar de ene garnaal is de andere niet. Er zijn namelijk duizenden soorten op deze wereld te vinden. Overigens is de ene garnaal wel iets eetbaarder dan de ander. Ov…
Kokkels, ze komen uit het zand

Kokkels, ze komen uit het zand

De kokkel is een schelpdier. De kokkel is heerlijk en kan zelf bereid worden. In landen als Spanje en Portugal werd de kokkel altijd heel veel gegeten. Nederland richtte zich toen zelfs helemaal op di…
Mosselen: het ontstaan van de mossel is vrij ingewikkeld

Mosselen: het ontstaan van de mossel is vrij ingewikkeld

Veel mensen denken dat mosselen alleen verkrijgbaar zijn als er een R in de maand zit. Mosselen zijn ook in andere maanden verkrijgbaar. Alleen in april, mei en juni zijn er geen mosselen te krijgen.
Oesters, je haat ze of je bent er gek op

Oesters, je haat ze of je bent er gek op

Oesters, je haat ze of je bent er gek op. Een echte tussenweg is er vaak niet als het om de schelpdieren gaat. Anderen zeggen overigens dat je oesters moet leren eten. Dat zou dus impliceren dat je he…
Thaise keuken – kokosgarnalensoep en papaja salade

Thaise keuken – kokosgarnalensoep en papaja salade

De groene papayasalade uit Thailand is doordrenkt van knoflook. Wie groene Thaise papayasalade eet hoeft daarna niemand meer aan te ademen. Maar het is wel een heerlijkheid. Het recept voor Thaise gro…

Thaise visgerechten - Seafood salade en gestoomde vis

Thailand kent een zeer uitgebreide keuken waar vis en zeevruchten een prominente plaats innemen. Wat uit zee komt, wordt heerlijk bereid en vooral vers bereid. Een bijzondere Thaise zeevruchten salade…
Gepubliceerd door Singalees op 23-04-2011, laatst gewijzigd op 09-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.