Alles over smaak
Over smaak valt niet te twisten wordt wel eens gezegd. Maar een kind dat al heel vroeg heeft geleerd dat er heel veel verschillende smaken zijn, weet dat het anders ligt. Op zo vroeg mogelijke leeftijd in aanraking komen met smaak heeft tot gevolg dat een kind van alles wil uitproberen. Overigens deden mensen tot aan de 19e eeuw niet zoveel aan smaakbeleving. Alleen de elite had toegang tot allerlei smaken, de arme mensen waren al lang blij dat ze iets te eten hadden.
In de oertijd at je wat voorhanden was, je zag niet naar smaak
De geschiedenis van smaak laat zich in feite simpel lezen. Vanaf de oertijd was er niet zo veel aandacht voor smaak. Overleven was de kunst. Smaak speelde wel een rol bij het bepalen of voedsel nog goed was of niet. De rijkeren hadden wel de beschikking over smaken van ver. Later kwamen die ook voor het gewone volk beschikbaar.
Moderne smaak is vooral ingegeven door de industrie en dat betekent te zout, te zoet en te zuur
Tegenwoordig kan iedereen eten wat hij wil. Toch is de smaakontwikkeling er in het algemeen niet beter op geworden. Gewassen moeten vooral snel en hard groeien en dat komt de smaak niet ten goede. Wie kiest voor wel veel smaak, moet andere manieren zoeken. Biologisch eten of de seizoenen volgen. Dat dit niet alleen de smaak maar ook het gewicht en de gezondheid ten goede komen is bewezen. Overigens begint dit proces al in de baarmoeder. Baby's proeven al aan het vruchtwater van hun moeder wat zij allemaal gegeten heeft.