Singalees » Specials » Smaak

Alles over smaak

Alles over smaak Over smaak valt niet te twisten wordt wel eens gezegd. Maar een kind dat al heel vroeg heeft geleerd dat er heel veel verschillende smaken zijn, weet dat het anders ligt. Op zo vroeg mogelijke leeftijd in aanraking komen met smaak heeft tot gevolg dat een kind van alles wil uitproberen. Overigens deden mensen tot aan de 19e eeuw niet zoveel aan smaakbeleving. Alleen de elite had toegang tot allerlei smaken, de arme mensen waren al lang blij dat ze iets te eten hadden.

In de oertijd at je wat voorhanden was, je zag niet naar smaak

De geschiedenis van smaak laat zich in feite simpel lezen. Vanaf de oertijd was er niet zo veel aandacht voor smaak. Overleven was de kunst. Smaak speelde wel een rol bij het bepalen of voedsel nog goed was of niet. De rijkeren hadden wel de beschikking over smaken van ver. Later kwamen die ook voor het gewone volk beschikbaar.

Moderne smaak is vooral ingegeven door de industrie en dat betekent te zout, te zoet en te zuur

Tegenwoordig kan iedereen eten wat hij wil. Toch is de smaakontwikkeling er in het algemeen niet beter op geworden. Gewassen moeten vooral snel en hard groeien en dat komt de smaak niet ten goede. Wie kiest voor wel veel smaak, moet andere manieren zoeken. Biologisch eten of de seizoenen volgen. Dat dit niet alleen de smaak maar ook het gewicht en de gezondheid ten goede komen is bewezen. Overigens begint dit proces al in de baarmoeder. Baby's proeven al aan het vruchtwater van hun moeder wat zij allemaal gegeten heeft.
Moderne smaak: smaken worden steeds flauwer

Moderne smaak: smaken worden steeds flauwer

Smaak of smaakzin is één van de zintuigen van de mens. Het is het gevoel dat mensen krijgen als ze iets proeven, voorafgegaan soms door de geur ervan. Smaak is ook kwaliteit. Het is niet voor niets da…
Pure smaak ontwikkelen: gezonder en beter voor de lijn

Pure smaak ontwikkelen: gezonder en beter voor de lijn

Smaak ontwikkelen is een proces. Dat speelt zich af binnen de mens zelf, maar heeft ook met externe factoren te maken. Smaak ontwikkelen heeft ook te maken met maatschappelijke ontwikkelingen. In onze…
Smaak: al eeuwen in beweging

Smaak: al eeuwen in beweging

Smaak is iets dat mensen kunnen ontwikkelen door dingen te proeven, te ruiken en te voelen of er kennis van te nemen. Smaak is echter ook onderhevig aan de tijdsgeest. Maatschappelijke ontwikkelingen…
Welke invloed heeft wat moeder eet op de baby in de buik?

Welke invloed heeft wat moeder eet op de baby in de buik?

Op de vraag of een baby in de buik al smaken kan proeven is het antwoord JA. Als de foetus 12 weken oud is en nog wordt gevoed door de navelstreng, zijn er op de tong van het kind al kleine smaakpapil…
Gepubliceerd door Singalees op 29-05-2009, laatst gewijzigd op 10-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.