Volksvoedsel: welk (oud) volksvoedsel is er nog?
Volksvoedsel is voedsel dat door grote bevolkingsgroepen werd of wordt gegeten. Volksvoedsel is zoals zoveel dingen enorm in beweging. Want de linzen, de spelt en de aardappel zijn al lang niet meer zo populair als ze dat voorheen waren. Toch schuilen er heel veel gezonden elementen in volksvoedsel.
Spelt, linzen of couscous
Wie kent nog het gebruik van spelt, van linzen of van andere oude gewassen? De meeste mensen hebben nog nooit een speltbrood gegeten, laat staan dat ze weten wat spelt is. In andere landen zijn de tradities nog niet helemaal uitgestorven. Zo is en blijft couscous wel volksvoedsel nummer 1 in Noord-Afrikaanse landen. Maar dan wel met de aantekening dat ook daar de hamburgerketens veel zaken overnemen.
Eten als in de Bijbel of als vroeger
Vroeger werd er in Nederland ook nog gegeten volgens de Bijbel. Er zijn nog steeds categorieën die dat doen en dat heeft flink wat gezondheidsvoordelen. De oeroude aardappel, die overigens helemaal niet uit Nederland komt, raakt steeds meer uit. Toch is die knol heel erg gezond en zeker het eten waard.
De aardappel is zo gewoon dat het lijkt alsof er niets over te schrijven valt. Toch is dat niet het geval. Zo werd het gewas lange tijd vermeden, omdat boeren dachten dat de knollen, dus de aardappele…
In grote delen van Noord-Afrika is couscous wat hier in Nederland de aardappelen zijn. Vooral in Marokko en Algerije wordt het vaak gegeten. Maar wat is couscous en wat kun je er mee? En wat is de sma…
Gerst kennen de meeste mensen wel van bier en whisky, want daar zit het in. Maar gerst kun je ook gewoon eten. Gerst gaat ondermeer in watergruwel, dat oud Hollandse gerecht dat onze oma’s altijd zo l…
Het Genesisdieet is een dieet dat is gebaseerd op de Bijbel. In deze tijd wordt het dieet in het licht van de oneerlijke verdeling van voedsel best belangrijk. Zouden mensen dit Genesisdieet volgen da…
Linzen zijn gezond, zorgen voor veel voedingsstoffen en er is veel meer van te maken dan alleen maar linzensoep. In India bijvoorbeeld worden ze vaak in Dhal verwerkt of maken ze er curry van. Alles o…
Rode bieten worden ook wel kroten genoemd. De wetenschappelijke naam van rode bieten of kroten is Beta vulgaris. Een rode biet is een soort wortel en valt onder de amarantenfamilie. De rode biet is go…
Spelt is een oeroude graansoort. Spelt is voedzamer dan tarwe. Bovendien is spelt beter voor het lichaam dan de tarwe waarmee we ons voeden.
Gepubliceerd door Singalees op 03-08-2011, laatst gewijzigd op 15-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.