Singalees » Specials » Erfenis

De erfenis en erfgenamen

Een erfenis komt altijd voort uit een overlijden van iemand. Dat brengt vaak heftige emoties met zich mee, maar soms ook ruzies omdat mensen het niet eens kunnen worden over de nalatenschap. Wettelijk gezien is het vrij duidelijk wat een erfenis met zich mee brengt, maar persoonlijke bezittingen verdelen is natuurlijk altijd een heel ander verhaal.

De erfenis

Wie een erfenis krijgt kan die accepteren of niet accepteren. Daar zijn regels voor in het leven geroepen die gewoon vastleggen. Ook zijn er gradaties in wat iemand krijgt als familielid. Daarvoor worden aanduidingen gebruikt die gelden als bepalend. Een familielid in de eerste graad, de tweede graad of de derde graad, het maakt voor een erfenis nogal wat uit.

Je kinderen onterven; dat kan niet

In slechte films wordt er wel eens over gesproken: het onterven van de eigen kinderen. Dat kan dus helemaal niet. Wel kun je in een testament vast laten leggen wat je wilt dat er gebeurt met je bezittingen na de dood.

Belasting over kindsdeel: betalen of toch maar niet?

In Nederland moet overal belasting over worden betaald. Ook over het kindsdeel dat iemand krijgt als de ouders overlijden. Toch zijn er methoden om dat te omzeilen.
Alles over de erfenis

Alles over de erfenis

De erfenis. Iedereen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Mensen vragen zich wel eens af of ze hun eigen kinderen ook kunnen onterven. En of ze erfbelasting moeten betalen. En wat de waarde…
Hoe kun je belastingaanslag fiscus over kindsdeel ontlopen?

Hoe kun je belastingaanslag fiscus over kindsdeel ontlopen?

De belastingaanslag van de belastingdienst over het kindsdeel kan omzeild worden. Mannen en vrouwen die net weduwe of weduwnaar zijn geworden en kinderen hebben en een woning, krijgen sinds 2003 een v…
Je kind onterven of een bewindvoerder inschakelen

Je kind onterven of een bewindvoerder inschakelen

Je kind onterven is iets wat sommige ouders graag willen omdat ze denken dat hun kinderen dat geld gaan gebruiken voor verkeerde zaken. Of omdat ze niet langer iets met het kind te maken willen hebben…
Partnerpensioen en Algemene Nabestaandenwet

Partnerpensioen en Algemene Nabestaandenwet

Heel veel mensen weten niet wat een partnerpensioen is, zo is gebleken uit een onderzoek dat NIPO heeft gedaan in opdracht van de Stichting Pensioenkijker. Een partnerpensioen is het pensioen dat na h…
Gepubliceerd door Singalees op 24-10-2010, laatst gewijzigd op 01-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.