Singalees » Specials » Financiele veranderingen 2013

Financiële en wettelijke veranderingen 2013

Financiële en wettelijke veranderingen 2013 Ook in 2013 wordt het er financieel gezien weer niet beter op voor heel veel mensen. Zo gaan veel accijnzen omhoog op producten als tabak en drank. Maar ook heel veel uitkeringen gaan omlaag. De veranderingen op wettelijk en financieel gebied in 2013 onder de loep.

Heel veel zaken worden duurder in 2013: dat komt door de BTW-verhoging

Drank en sigaretten, maar ook andere producten worden duurder in 2013. Dat komt door een verhoging van de BTW, die van 19 naar 21 procent stijgt, maar ook doordat de accijnzen stijgen. Het grootste aandeel van dergelijke aankopen gaat dan ook direct naar de schatkist.

Zorgverzekering wordt nog meer uitgekleed

Daarnaast worden veel zaken uit het pakket van de zorgverzekeraars gehaald. De rollator, de bril, maar ook het gehoorapparaat worden geheel of gedeeltelijk uit het pakket gehaald en moeten door mensen zelf worden betaald.

Bijstandsuitkeringen voor het eerst omlaag

Ook gaan de bijstandsuitkeringen voor het eerst in de geschiedenis omlaag. In het artikel over die bijstand is te lezen hoeveel die uitkeringen dalen, maar duidelijk is wel dat rondkomen van een bijstandsuitkering steeds moeilijker wordt.

Een heel ander loonstrookje in 2013

Daar komt nog bij dat de loonstrookjes er in 2013 heel anders uit zien dan in het jaar ervoor. Dat heeft er onder andere mee te maken dat sommige zaken vervallen omdat ze voor rekening komen van de werkgever. Overigens is wel duidelijk dat niemand er in 2013 echt op vooruit gaat. Door allerlei regels, houdt eigenlijk niemand meer geld over van zijn bruto loon dan in 2012. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de belasting in box 1 stijgt naar 37 procent. Dat is hoger dan in 2012 en betekent dus dat iedereen inlevert op zijn loon en netto minder overhoudt. Wie een persoonsgebonden budget krijgt, zal in 2013 ook merken dat de regels steeds meer worden aangescherpt. In 2014 staan bovendien nog veel meer maatregelen op de rol voor het persoonsgebonden budget.
Belastingaangifte: de Belastingdienst vult al in

Belastingaangifte: de Belastingdienst vult al in

De Belastingdienst heeft het doen van belastingaangiften veranderd. Het gevolg is dat de meeste mensen hun aangifte zelf invullen. Ongeveer 1 op de 5 laat het doen door een boekhouder of accountant. D…
Gepubliceerd door Singalees op 30-01-2013, laatst gewijzigd op 29-06-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.